Korumacılıkta Artış Devam Ediyor
2018 sonrası dönemde başta ABD-Çin ticaret gerilimi kaynaklı olmak üzere, birçok ülkede gümrük vergileri yeniden yükseliş trendine geçti. Artık gümrük vergileri sadece bütçeye gelir getiren bir vergi satırı olmaktan ziyade, bir ulusal güvenlik politika aracı olarak karşımıza çıkıyor.
Türkiye tarafında, Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada; yerli üretimin korunması, haksız rekabetin önlenmesi, istihdamın artırılması ve cari açığın azaltılması hedefleri doğrultusunda; iç ve dış piyasalardaki gelişmeler dikkate alınarak ithalat politikalarının güncellendiği belirtiliyor. 2025 yılı sonunda Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğlerle birçok üründe vergi gelirlerinde artışın ve korumacılık politikasının güçlenmesinin hedeflendiği görülüyor.
Örnek vermek gerekirse; 36 yeni Tebliğ ile birlikte 172 ürün ithalatına gözetim uygulaması getirildi. Böylelikle toplam gözetim tebliği sayısı 184’e yükselmiş oldu.
72 adet yeni ürüne İlave Gümrük Vergisi getirildi.
İthalat Rejimi Kararı V Sayılı liste kapsamında Gümrük Vergisi %0 veya indirimli oran üzerinden ithal edilmesi mümkün olan eşya listesinden 2026 yılı itibariyle 112 adet satır çıkarıldı. Yeni bir ürün ise eklenmedi.
Gümrük vergilerinin ve korumacılık politikalarının bu denli artış gösterdiği bir dönemde, firmaların operasyonel süreçlerini ve maliyet çalışmalarını tekrar gözden geçirmesi faydalı olacaktır.