
İhracat bedellerinin yurda getirilmesinde ödemeye ilişkin hususlar Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin 2018-32/48 sayılı Tebliğ’de düzenlenmiştir.
İhracat bedelinin beyan edilen Türk parası veya döviz üzerinden yurda getirilmesinin esastır.
Ancak, döviz üzerinden yapılacağı beyan edilen ihracat karşılığında farklı bir döviz cinsinin veya Türk parası üzerinden yapılacağı beyan edilen ihracat karşılığında dövizin getirilmesinin mümkün olduğu ifade edilmiştir.
Konuya ilişkin yayımlanan İhracat bedellerine Yurda Getirilmesine ilişkin Genelge’de Türk parası üzerinden yapılan ihracat karşılığında yurda döviz getirilmesinin mümkün olduğu belirtilmiştir. Peşin bedel ve alıcı firma prefinansmanı dışında ihracat bedelinin Türk lirası olarak kabulü aşağıda sayılan koşullara bağlanmıştır.
1. Satış sözleşmesi, akreditif mektubu veya banka garanti mektubunda bedelin Türk lirası olarak tahsil edileceğinin beyan edilmiş olması,
2. Alıcıya gönderilecek faturanın Türk lirası olarak düzenlenmiş ya da GB’nin 22 nci hanesinde Türk Lirası olarak beyan edilmiş olması
Diğer taraftan, ihracat bedellerinin yurda getirilmesinde mücbir sebep halleri dolayısıyla Türk lirası ile ihracatın koşullarında da esneklik yapılmasının uygun olacağı değerlendirilmektedir.
Aysuda Köksal
Ege Bölge Müdürü/İş Geliştirme Koordinatörü