DİPTEN DÖNÜŞ BAŞLADI MI?
Muhtemelen yakın geçmişin en ilginç yılına başlıyoruz. Gerek Türkiye’de ve yakın coğrafyamızda, gerek küresel düzeyde olumlu/olumsuz beklenmedik gelişmelere gebe bir yılın ilk günlerindeyiz.
Suriye’de son bir ayda yaşanan gelişmeler Türkiye adına insani, siyasi ve ekonomik düzlemde artı hanesine yazılabilecek türden.
Trump 20 Ocak’ta resmen göreve başlıyor. Önümüzdeki birkaç ay Rusya-Ukrayna, İsrail-Filistin ilişkileri ile küresel ticaret açısından hareketli olacak.
Aralık ayının son günlerinde Rusya’dan Avrupa’ya Ukrayna üzerinden gaz akışı, iki ülke arasındaki anlaşmanın süresinin dolması ve Ukrayna’nın süre uzatımına yanaşmaması nedeniyle durdu. Avrupa’nın doğalgaz ithalatının yüzde 5’ini oluşturan bu hattın durması, toplam içinde çok yüksek bir paya sahip olmasa da; bazı ülkelerin sorun yaşamasına sebep olabilecek düzeyde. Büyüme ve rekabet gücünde zor yıllar geçiren Avrupa ekonomisi için yeni bir yükten bahsediyoruz.
İçeride enflasyon, beklenen hızda olmasa da iyileşme patikasına girdi. Bu dönemde, maliye politikası tarafında atılacak adımlar, fiyat artış hızının yavaşlamasını beraberinde getirebilir. Birkaç gün açıklanan Aralık enflasyonu son 18 ayın en düşük düzeyine geriledi.
Faiz indirimlerinin başlaması ve yıl genelinde muhtemelen devam edecek olması, iş dünyası adına beklentilerin iyileşmesi ve ekonomik aktivitenin hızlanmasını beraberinde getirecek gibi görünüyor.
Diğer yandan sanayi sektöründe ekonomik aktivitenin en iyi ölçütlerinden biri olan İSO-PMİ endeksinde toparlanma başladı. Aşağıdaki tablo endekste ölçülen on sektörün kendi PMİ endekslerini gösteriyor. Son dört ayda sektörlerin hemen hepsi bir dip yapmış ve yönünü yukarı çevirmiş görünüyor.
Yine de sanayi sektörü yeniden büyümeye başladı demek için erken. Nitekim yalnızda iki sektör 50’nin üzerinde değer almışken, sekizi hala daralma bölgesinde. Bununla birlikte üçüncü çeyrekteki karamsar günlerden uzak bir görünüme sahibiz.
Göstergeler, 2025’in genel olarak 2024’ten iyi olacağına işaret ediyor. Bu iyileşme bir anda ve net hissedilir şekilde ortaya çıkmayacak. Kademeli olarak ve yavaş yavaş hızlanacağız. Tahmin edilemeyen bir negatif gelişme olmaz ise yılın ikinci yarısında daha rahat bir dönem geçireceğiz.