Mevzuat
Tarım Ürünleri Dâhilde İşleme Rejimi Genelgesinde Değişiklikler
23/06/2022
T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, tarım ürünleri ihracatı öngören dâhilde işleme izin belgesi (DİİB) düzenlenmesinde uyulacak esaslar, İhracat:2016/1 sayılı Tarım Ürünlerine İlişkin Dâhilde İşleme Rejimi Genelgesi marifetiyle belirlenmiştir. 2016/1 sayılı Genelge kapsamında;
- Nişasta, nişasta bazlı şeker,
yetiştiricilik faaliyeti kapsamındaki ürünler ve balık ihracatı öngörülen
DİİB’ler kapsamında mısır kullanımında, 01/08/2022 tarihinden itibaren (bu
tarihten önce tescil edilmiş gümrük beyannameleri hariç olmak üzere)
gerçekleştirilecek ihracatta önce ithalat şartı getirilmesi,
- Ayçiçeği, aspir ve
kolza yağları ihracatı öngörülen DİİB’ler kapsamında Geçici 4 ve 6 ncı
maddeler ile ihdas edilen önce ithalat uygulamalarının kalıcı hale
getirilmesi,
- Margarin ve/veya
karışım yağ ihracatı öngörülen DİİB’ler kapsamında 01/08/2022 tarihinden
itibaren (bu tarihten önce tescil edilmiş gümrük beyannameleri hariç olmak
üzere) gerçekleştirilecek ihracatta önce ithalat şartı getirilmesi,
- Yağlık soya tohumu,
ham soya yağı, ham pamuk yağı, palm/palm çekirdeği yağı veya türevleri
ithalatı karşılığında ham veya rafine bitkisel yağ ihracatı öngörülen
DİİB’ler kapsamında, 01/08/2022 tarihinden itibaren (bu tarihten önce
tescil edilmiş gümrük beyannameleri hariç olmak üzere) gerçekleştirilecek
ihracatta önce ithalat şartı getirilmesi,
- Hayvan yemi ihracatı
öngörülen DİİB’ler kapsamında 01/08/2022 tarihinden itibaren (bu tarihten
önce tescil edilmiş gümrük beyannameleri hariç olmak üzere)
gerçekleştirilecek ihracatta mısır, arpa, buğday ve bitkisel yağın eşdeğer
eşya olarak kullanılmaması,
- Kristal şeker
ithalatı öngörülen DİİB’ler kapsamında önce ithalat şartı getirilmesi,
- Konserve kuru fasulye, konserve nohut ve işlenmiş bezelye ihracatı öngörülen DİİB’ler kapsamında önce ithalat şartı getirilmesi hususlarında değişikliğe gidildiği ifade edilmiştir.
Evrim Haber Sitesi İçin Tıklayınız.
Ayrıntılı Bilgi İçin