Mikroorganizma Kültürleri
Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün yazılarında;
Genel Müdürlüklerine intikal eden bilgilerden, silaj üretiminde katkı maddesi olarak kullanılan mikroorganizma kültürlerinin sınıflandırılmasında tereddütler yaşandığı,
Konuya ilişkin yapılan araştırmalar neticesinde, silajın; yeşil yem, bitkisel ürün, tarımsal artık ve atıkların fermantasyonu sonucu elde edilen bir yem kaynağı olduğu ve fermantasyon işlemi sırasında ilave edilen mikroorganizma kültürlerinin (laktik asit bakterileri gibi); kuru madde kayıplarının azaltılmasını, ortam pH`ını düşük tutarak istenmeyen mikroorganizma (enterobakteri) ve patojenlerin (küf, maya vb.) oluşumunun engellenmesini ve besin değerinin artırılmasını sağlayarak fermantasyonun doğru yönde yürütülmesine yardımcı olduğunun anlaşıldığı,
Türk Gümrük Tarife Cetveli İzahnamesi 30.02 tarife pozisyonu açıklama notlarında, "(3) Mikro-organizma kültürleri (mayalar hariç). Bunlar, süt türevlerinin (kefir, yoğurt, laktik asit) yapımında kullanılan laktik fermentler ve sirke yapımında kullanılan asetik fermentler gibi fermentleri; penisilin ve diğer antibiyotiklerin imalinde kullanılan küfleri ve teknik amaçlar için mikro-organizma kültürlerini (örn; bitki büyümesine yardım için) kapsar." ifadesi yer aldığı,
AB ve ABD
sınıflandırma kararları veri tabanlarında yapılan incelemede de, bahse konu
eşya ile benzer kompozisyondaki ve kullanımdaki eşyaların 30.02 tarife
pozisyonunda sınıflandırıldığının görüldüğü, (ATBTI2021000402-DEC, mülga
DEBTI10045/17-1, CROSS: NY814503) Bu çerçevede, silaj üretim prosesinin
fermantasyon basamağında katkı maddesi olarak kullanılan ve mikroorganizma
kültürlerinden oluşan eşyaların 30.02 tarife pozisyonunda sınıflandırılmasının
uygun olacağının değerlendirildiği bildirilmiştir.
Ayrıntılı Bilgi İçin