NE ARAMIŞTINIZ
TR
TR EN DE


Mevzuat

Gürcistan’a Bitkisel Gıda/Yem İhracatı - Yeni Sınır Kontrol Uygulamaları

06/07/2023

Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Türkiye menşeli olan veya Türkiye'den sevkiyatı yapılan kuru incir, fındık, Antep fıstığı ürünleri ile bunları içeren işlenmiş gıda ürünleri ve bileşimlerinin 1 Aralık 2017’den bu yana özel ithalat koşullarına tabi tutulmakta olduğu, buna göre 08.03.2018 tarihinden itibaren kuru incir, fındık, Antep fıstığı ürünlerinin Ülkemizden Gürcistan'a ihracatında her partide aflatoksin analizi için numune alınmakta olduğu, akredite laboratuvarlarda yapılan analiz sonucu uygun olan partiler için serifika düzenlenmekte olduğu ifade edilmektedir.

Karar Ek-1'de yer alan ülkemiz menşeli limon, greyfurt, nar, biber, kayısı çekirdeği, kimyon, kekik ürünlerinin Gürcistan'a giriş aşamasında belirlenen sıklıklarda kontrollere tabi tutulacağı ifade edilmektedir.

Karar Ek-2’i de yer alan ürünlerin de Gürcistan'a giriş aşamasında belirlenen sıklıklarda kontrollere tabi tutulacağı, bu ürünlere aynı zamanda Karar Ek-7'de yer alan formata uygun olarak Resmi Sertifika eşlik etmesinin gerektiği ifade edilmektedir. Resmi Sertifika örneği yazımız ekinde (Ek-1) yer almaktadır. Karar Ek-2’de yer alan ülkemiz menşeli kuru incir, Antep fıstığı, asma yaprağı, mandalina, portakal ve keçiboynuzu için Resmi Sertifika düzenlenmesi gerektiği belirtilmektedir.

Bu kapsamda, Tarım ve Orman Bakanlığından İl Tarım Müdürlüklerine yapılan bildirim doğrultusunda, Karar ek-2'i de yer alan ürünlerin Gürcistan'a ihracatında, Bitki Sağlık Sertifikası talep edilmesi durumunda, Resmi Sertifikası olmayan ihracat partisi için Bitki Sağlık Sertifikası düzenlenmemesi, Resmi Sertifika düzenlenmesinde ve ihracat işlemlerinde yazımız ekinde yer alan Gürcistan'a Belirli Ürünlerin İhracatında Resmi Sertifika Düzenlenmesine Dair Prosedürün dikkate alınması ve titizlikle uygulanması hususları yer almaktadır.

AKİB Sitesi İçin Tıklayınız.

Web sitesi kullanım deneyiminizi iyileştirmek için yasal düzenlemelere uygun çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgiye Çerez Politikası’nden erişebilirsiniz.
Onaylıyorum
  
Onaylamıyorum