Mevzuat
Taze Kaşar Peynirinde Fosfat ve Sitrat Tuzlarının Tespitine İlişkin Analiz Metodu Geliştirildi
25/06/2024
Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği ve Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği kapsamında kaşar peynirinde, gıda katkı maddelerinden olan ve eritme tuzları olarak bilinen “Fosfat ve Sitrat Tuzları”nın kullanımı yasaktır.
Kaşar peynirlerinde yapılan analizler neticesinde; fosfor/azot oranı 0,15 ve üzerinde ve/veya kuru maddede sitrik asit oranı %0,45 ve üzerinde olan sonuçlara istinaden, birlikte veya ayrı ayrı “Fosfat ve Sitrat Tuzları” kullanıldığı kararı verilerek gerekli işlem tesis edilecektir.
Söz konusu analizler, 30 Eylül 2024 tarihi itibariyle ilgili laboratuvarlarımızda başlayacaktır.