Gümrükler Genel Müdürlüğünün
06.05.2020 / 54207286 tarih sayılı yazılarında, Sağlık Bakanlığı
Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünün 30.04.2020 tarihli yazısından bahisle, bütün
ülkeler için aşağıdaki kararların alındığı bildirilmiştir;
-
Ev içinde bakılan, sağlık kartı olan ve ticari amaçlı olmayan köpek, kedi, kuş
ve süs balıkları gibi evcil hayvanların sahibi ile beraber seyahat edebileceği,
yurt dışından dönüşte hayvan sahibi ile birlikte hayvanın 14 gün izolasyonunun
sağlanması,
-
COVID-19 etkeni olan ve zoonotik virüsler grubunda yer alan SARS-CoV-2'nin
köken hayvan ve ara konağının henüz tam açıklığa kavuşmaması, egzotik
hayvanların köken veya ara konak olabileceği değerlendirmesinin halen devam
etmesi nedeniyle; ticari kapsamda; egzotik hayvanlar, omurgasızlar, amfibik
hayvanlar, köpek, kedi, gelincik, sürüngen, kemirgen, tavşan, kuşların ülkeye
giriş-çıkışı askıya alınma kararının uygulanmasına devam edilmesi ve bu kararın
pandemi süresince uygulanması,
-
Ülkemizde bilimsel amaçlı araştırmalar için (aşı geliştirme, ilaç geliştirme,
antiserum geliştirme gibi) çalışmalarda kullanılmak üzere, laboratuvar
koşullarında ve kontrollü ortamlarda tutulmak kaydıyla deney hayvanlarının
kontrollü ithalatına müsaade edilmesi,
-
Zirai mücadele amaçlı parazitoid etmenler ve predetörleri, kelebek türlerinin
ithalatına müsaade edilmesi,
-
Hayvansal besin amaçlı olarak ithal edilen hayvan ürünlerin kullanım öncesinde
ya da hazırlık aşamasında 70 C ısıda en az 30 dakika ısıl işleme tabii
tutulması, 0 bu işlemin salgın süresince devam edilmesi,
-
Su hayvanları ve faydalı böceklerin beslenmesinde kullanılan; canlılığını
kaybetmiş şekilde kurutulmuş veya dondurulmuş, kara ve su omurgasızları (böcek
yumurtaları, artemia yumurtaları gibi) veya orkinos balıklarının beslenmesinde
kullanılan sardalya balığı gibi yemlik balıkların, ışıl işlem görmeden
ithalatına müsaade edilmesi,
-
İnsan tüketimi amacıyla kullanılan canlı veya donmuş ıstakoz, yengeç, kerevit,
karides gibi su ürünleri ile birlikte diğer hayvansal ürünlerin ithalatına izin
verilmesi, ancak söz konusu ürünlerinin hazırlanmasında, dışardan bulaşın
önlenmesi için genel hijyen tedbirlerinin alınması, gıda hazırlığında koruyucu
ekipman kullanması ve gıdaya temas öncesi ve sonrası el hijyeninin sağlanması
Yazı, ekte bilgilerinize sunulmuştur,
Ayrıntılı Bilgi İçin