CK 3350 - İthalat Rejimi Kararı (2021 yılı)
CK 3350 sayılı İthalat Rejimi Kararına ulaşmak için;
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/12/20201231M3-1.pdf
31.12.2020 tarihli 31351 (3. Mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak 01.01.2021 tarihinde yürürlüğe giren 3350 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı eki İthalat Rejimi Kararı ile;
- 95/7606 sayılı BKK ile yürürlüğe konulan İthalat Rejimi Kararı yürürlükten kaldırılmıştır.
- Geçici 1’inci Maddenin birinci fıkrasına göre; 01.01.2021 tarihi itibariyle gümrük vergisi yükselen eşya için 01.01.2021 tarihinden ince Türkiye’ye sevk edilmek üzere bir taşıma belgesi düzenlenerek yükselmesi yapılmış olan eşyanın 28.02.2021 tarihine kadar (bu tarih dahil) ithalatına ilişkin gümrük beyannamesinin tescil edilmesi halinde, Kararın yayımı tarihinden önceki gümrük vergisi oranları uygulanır.
-Geçici 1’inci Maddenin ikinci fıkrasına göre; 01.01.2021 tarihinden önce sevk edilmek üzere bir taşıma belgesi düzenlenerek yüklemesi yapılmış olan ve A.TR Dolaşım Belgesi eşliğinde gelen, AKÇT veya 1/98 sayılı Karar kapsamında geçerli bir menşe ispat belgesi eşliğinde gelen Birleşik Krallık çıkışlı eşyaya, 28.02.2021 tarihine kadar (bu tarih dahil) 2020 yılında geçerli bulunan (AB’ye uygulanan) vergi oranları uygulanır.
-Türkiye-Birleşik Krallık STA yürürlüğe girene kadar: Geçici 1’inci Maddenin üçüncü fıkrasına göre; 01.01.2021 tarihinden sonra Türkiye’ye sevk edilmek üzere bir taşıma belgesi düzenlenerek yüklemesi yapılmış Birleşik Krallık çıkışlı ve menşeili eşya, Türkiye ile Birleşik Krallık arasında imzalanan STA’ya uyum kapsamında yayımlanacak olan düzenlemenin yürürlüğe gireceği tarihe kadar, 2021 yılında geçerli olan listelerde “Diğer Ülkeler” sütunundaki gümrük vergisi ve toplu konut fonu doğrultusunda teminat alınarak ithal edilir.”
-Geçici 2’nci Maddeye göre; DİR kapsamında 01.01.2018-31.12.2019 tarihleri arasında AB’ne yapılmış olan ihracatta varsa TEV hesaplanmasında, anılan dönemde bu verginin hiç ödenmemiş veya İthalat Rejimi Kararı ile OGT karşılaştırılarak düşük gümrük vergisi esas alınmış ve TEV’in ödenmiş olması kaydıyla, İthalat Rejimi Kararı ile OGT karşılaştırılması sonucu düşük olan gümrük vergisi esas alınır.
-Geçici 3’üncü Maddeye göre; 2818 ve 3202 sayılı İthalat Rejimi Kararına Ek Kararlar kapsamında ithal edilen eşyalar için fazla ödenen gümrük vergisi ve toplu konut fonları hakkında Gümrük Kanununun gümrük vergilerinin geri verilmesi/kaldırılmasına ilişkin hükümler uygulanır.
-İthalat Rejimi Kararı eki liste sayısı 7’ye yükselmiştir. II sayılı liste “tarım ürünler” ve “sanayi ürünleri” olmak üzere ikiye ayrılmıştır.
-Genelleştirilmiş Tercihler Sisteminde (GTS), 2021 yılında faydalanacak ülkeler listesi aşağıdaki gibidir
* Sadece parantez içinde belirtilen GTP’li ürünlere uygulanır. [1] PcGK Not: REX-1 Sadece Menşe Beyanı; REX-2 Forma A veya Menşe Beyanı; REX-3 ise Sadece Form A düzenleyebilir, anlamına gelmektedir. [1] PcGK Not: GGT-GTS Seri No 5 Tebliğ eki Tabloda REX-1, REX-2 ve REX-3 olarak işaretlenmiş ülkeler GTS sisteminden faydalanabilirler. **Kaynak: PC Gümrük Külliyat
Resmi Gazete sitesi için tıklayınız