2016-1 Sayılı Tarım Ürünlerine İlişkin Dahilde İşleme Rejimi Genelgesinde Değişiklik
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Özel Hükümler
DİR
Kapsamında Özel Düzenlemeye Tabi Eşyalar
MADDE 7 –
(1) DİR kapsamında özel
düzenlemeye tabi olan eşyalara ilişkin hükümler aşağıda yer almaktadır. Söz
konusu eşyalara ilişkin DİİB talepleri, işbu maddede yer alan hükümler de
dikkate alınarak değerlendirmeye alınır.
- Sert Kabuklu Meyveler, Kuruyemiş ve Kuru
Meyveler
İşlem görmüş ürün olarak ihraç edilen yer fıstığının üretiminde kullanılan işlenmemiş yer fıstığının azami %50’sinin ithalatı yapılabilir.DİR kapsamında kabuklu ceviz ve kabuklu bademin eşdeğer eşya olarak ithalatı yapılamaz.
- (Değişik: 08/04/2020) DİR kapsamında kabuklu ceviz, kabuklu badem, kabuklu yer fıstığı ve iç yer fıstığının eşdeğer eşya olarak ithalatı yapılamaz.
(2) Eşdeğer eşya olarak ithalatı yapılamayacak ürünler Tablo 1’de belirtilmektedir.
|
İthal Ürün |
İhraç Ürünü |
|
Mısır |
Makarna |
|
Yemlik Buğday |
Yem, Yumurta,
Kanatlı Eti |
|
Ayçiçeği Tohumu |
Çerezlik Tüketime
Yönelik İşlenmiş Ayçiçeği Tohumu |
|
Kabuklu Ceviz |
İç ve/veya İşlenmiş
Ceviz |
|
Kabuklu Badem |
İç ve/veya İşlenmiş
Badem |
|
Kabuklu Yer Fıstığı |
İç ve/veya İşlenmiş
Yer Fıstığı |
|
İç Yer Fıstığı |
İşlenmiş Yer Fıstığı |
|
Susam |
İşlenmiş Susam veya
Tahin |
|
Çörek Otu |
Çörek Otu Yağı |
|
Baharatlar |
İşlenmiş Baharatlar |
|
Bezelye |
İşlenmiş Bezelye |
|
Kapari |
İşlenmiş Kapari |
|
Hamsi |
İşlenmiş Hamsi |
|
Tereyağı |
Mamul Ürünler |
Verimlilik
ve İkincil İşlem Görmüş Ürün Oranları
MADDE 10- (1) Muhtelif tarım ürünlerinin
işlenmesi sonucunda ortaya çıkması öngörülen asgari asıl işlem görmüş ürün
(verimlilik) ve azami ikincil işlem görmüş ürün oranları Tablo 8’de
belirtilmektedir. Ancak, Tablo 8’de belirtilen oranların DİİB düzenlenmesi
aşamasında esas alınması firmanın sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.
|
İthal Ürün |
İhracat Taahhüdü
/ Asgari
Verimlilik Oranı (%) |
İkincil İşlem
Görmüş Ürün / Azami Oran (%) |
|
Buğday |
Un / 74 |
Kepek / 26 |
|
Ayçiçeği tohumu |
Ham ayçiçeği yağı /
41 |
Küspe / 59 |
|
Soya fasulyesi |
Ham soya yağı / 18 |
Küspe / 82 |
|
Çeltik* |
Parlatılmış veya
perdahlanmış pirinç / 50 |
Kavuz / 20 Kepek / 10 Kırık Pirinç / 15 Diğer Taneler / 5 |
|
Kargo pirinç |
Parlatılmış veya perdahlanmış
pirinç / 62,5 |
Kepek / 12,5 Kırık Pirinç / 18,75 Diğer Taneler / 6,25 |
|
Mercimek |
İç mercimek / 80 |
Kepek / 20 |
|
Kabuklu ceviz |
İç ceviz / 40 |
Kabuk / 60 |
|
Şili menşeli
kabuklu ceviz |
İç ceviz / 48 |
Kabuk / 52 |
|
Kabuklu badem |
İç badem / 44 |
Kabuk / 56 |
|
Kabuklu Yer Fıstığı |
İç yer fıstığı /70 |
Kabuk / 30 |
* Üretim
aşamasında kırık pirinç elde edilmemesi durumunda asgari verimlilik oranı %65
olarak uygulanır.
Ayrıntılı Bilgi İçin